Herfstgerechten

Ingrediënten 4 personen

  • 4 kipfilets
  • 330 ml Vijfheeren Bier Dubbel
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 middelgrote uien
  • 6 el stroop
  • 1 tl mosterd
  • 3 el balsamicoazijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • klont ongezouten roomboter
  • peper en zout

Brouwen

  1. Pel en pers de knoflook, pel de uien en snij grof. Meng de knoflook en de ui met het bier, de balsamicoazijn, de stroop, de mosterd en de tijm in een kom. Leg er de kipfilets in. Dek af met vershoudfolie en laat 1 nacht marineren in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C. Haal de kipfilets uit de marinade. Smelt een klont boter in een pan en bak de filets aan alle kanten goudbruin. Kruid met peper en zout. Leg het vlees in een ovenschaal en giet er de helft van de marinade bij. Zet ongeveer 30 minuten in de oven.
  3. Haal het vlees uit de schaal. Giet een scheutje water in de ovenschaal en schraap de braadresten los met een houten lepel. Giet door een zeef in een steelpannetje en breng aan de kook. Bind de saus eventueel met wat maïszetmeel, meng goed en laat even koken. Trek de kipfilets met een vork uit elkaar. Meng er wat van de zoete marinade onder. Serveer met de rest van de saus.

Ingrediënten 4 personen

  • 2 middelgrote uien
  • 700 gr runder sukadelappen
  • 1 el tarwebloem
  • 30 gr ongezouten roomboter
  • 330 ml Vijfheeren Bier Dubbel
  • 1 runderbouillontablet
  • 200 ml water
  • 2 el mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 400 gr pastinaken
  • 200 gr winterpenen

Brouwen

  1. Snijd de uien in halve ringen. Snijd het vlees in stukken van 2 cm en bestrooi met de bloem, peper en eventueel zout. Verhit de boter in een braadpan en bak de uien 3 min. Voeg het vlees toe en bak in 4 minuten op middelhoog vuur rondom bruin.
  2. Voeg het bier, de bouillontablet, het water, de mosterd en laurierblaadjes toe. Doe de deksel op de pan en laat het vlees 2 uur garen.
  3. Schil ondertussen de pastinaak en winterpeen en snijd in blokjes van 1 cm. Voeg als het vlees gaar is de pastinaak en wortel toe. Stoof zonder deksel nog 15 minuten. Verwijder de laurierblaadjes uit de stoofpot.

Ingrediënten stroop

  • 500 gr basterdsuiker
  • 330 ml Vijfheeren Bier Dubbel
  • 100 ml water
  • 1 tl kaneel
  • jeneverbessen

Ingrediënten pannenkoeken (8 porties)

  • 300 gr tarwebloem
  • 1 tl zout
  • 2 middelgrote eieren
  • 500 ml halfvolle melk
  • 30 gr ongezouten roomboter

Brouwen

  1. Zet een GROTE pan op hoog vuur. Tijdens het maken van bierstroop kan alles flink schuimen en heel heet worden. Overkoken willen we niet.
  2. Verwarm het water samen met de suiker en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost.
  3. Schenk de helft van het bier voorzichtig bij het suikerwater, voeg de kaneel en jeneverbessen toe en warm het geheel al roerend op tot een rollende kook.
  4. Laat de bierstroop afhankelijk van de dikte die je wilt bereiken 5-10 minuten flink koken, haal de pan voorzichtig van het vuur en blus de bierstroop af met de rest van het bier. Let op! Tijdens het afblussen kan de pan flink gaan schuimen!
  5. Laat de bierstroop afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Zeef de bloem met het zout boven een grote beslagkom. Voeg de eieren en de helft van de melk toe en klop met een garde tot een glad beslag. Schenk de rest van de melk erbij en klop opnieuw glad. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het beslag 30 minuten staan. Verhit een klontje boter in een koekenpan van 20 cm doorsnee en schep er een soeplepel beslag in. Draai de pan rond zodat de hele bodem bedekt is.
  7. Laat de pannenkoek 2 minuten op middelhoog vuur bakken tot de bovenkant droog is en de onderkant goudbruin. Draai de pannenkoek om en bak nog 1 minuut. Herhaal met de rest van het beslag. Houd de pannenkoeken warm onder een deksel of een bord tot al het beslag gebruikt is.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.